در چهارمين كنگره درمان ناباروري ايران در يزد مطرح شد‌ :آغاز فاز مطالعاتي درمان ناباروري از طريق سلول‌هاي بنيادي در ايران
 
 

با افزايش آلودگي‌ها و توسعه شهرنشيني شيوع ناباروري در ايران در جهان رو به افزايش است اما همزمان روش‌هاي درمان نوين ناباروروي از جمله درمان از طريق سلول‌هاي بنيادي در حال گسترش است كه محققان ايران نيز پا به پاي دنيا فاز انساني اين روش درماني را آغاز كرده‌اند.
محمدرضا نوروزي رئيس انجمن ناباروري ايران در حاشيه چهارمين كنگره علمي باروري و ناباروري ايران در يزد در پاسخ به پرسش خبرنگار اجتماعي فارس افزود: 15 درصد زوج‌هاي جوان به نوعي مبتلا به ناباروري هستند و حدود 3 ميلوين نفر زوج نابارور در كشور داريم.
عوامل مختلفي موجب ناباروري در مردان و زنان مي شود كه علاوه بر عوامل ژنتيك عوامل اجتماعي، زندگي شهري، برخورد با اشعه‌ها، بيماري هاي عفوني شايع جوامع، در اين زمينه دخيل هستند. تئوري‌هايي كه مبني بر تأثير آلودگي هوا و امواج موبايل در اين زمينه مطرح است كه هنوز اثبات نشده است.
وي اضافه كرد: عوامل روحي رواني نيز از اين رو كه موجب ناتواني جنسي و كم شدن ارتباط جنسي مي‌شود در اين زمينه دخيلند. علاوه بر آن بالا رفتن سن ازدواج موجب شده است كه شانس ناباروري در زوج هاي جوان افزايش يابد.
رئيس انجمن باروري و ناباروري اضافه كرد: روش‌هاي درماني مختلفي براي درمان ناباروري در ايران و جهان وجود دارد. مانند لقاح مصنوعي، IVF و ميترواينجكشن وجود دارد كه به طور معمول تا حدود 35درصد در درمان ناباروري مؤثر‌ند.
وي گفت: روش تخمك‌گذاري و لقاح مصنوعي معمولا به تولد چند جنين منتهي مي‌شود. در حالي كه زوج‌هاي نابارور معمولا خواهان يك فرزند هستند. و اين يكي از عوارض اين نوع درمان‌ها كه در برخي كشورها مانند چين باتوجه به سياست كشورشان محدوديت‌هايي براي اين روش قائل شدند. در برخي كشورها محدوديت نگذاشتند اما در كشور ما اين مسئله هنوز بلاتكليف است.
نوروزي ادامه داد: باتوجه به روش‌هاي جديد درمان ناباروري امروزه امكان تعيين و تشخيص جنسيت جنين و بيماري‌هاي ژنتيك جنين وجود دارد‌ اما اين روش‌ها مسائل بحث برانگيز مذهبي و اجتماعي مختلفي دارد كه در كنار توجه به كيفيت درمان‌هاي ناباروري بايد به آن‌ها توجه شود.
وي همچنين گفت:‌ يكي از روش‌هاي جديد درمان ناباروري استفاده از سلول‌هاي بنيادي براي مردان و زنان نيز كه توانايي توليد نطفه ندارند. آزمايشات مطالعات حيواني اين روش در ايران بر روي موش انجام شده و موفقيت‌آميز بوده است. فاز انساني مطالعه اين روش نيز شروع شده كه اگر به جواب نهايي برسد تحول مهمي در درمان ناباروري محسوب مي‌شود.
وي گفت: 90 درصد زوج‌هاي نابارور مي‌توانند با استفاده از يك روش‌هاي علمي درمان موجود صاحب فرزند شوند. اما 10 درصد آن به اين روش‌ها ادامه مي‌دهند كه استفاده از سلول‌هاي بنيادي مي‌تواند مشكل آن‌ها را حل كند.
نوروزي گفت: درمان ناباروري مسائل حقوقي مختلفي دارد كه بايد حل شود از جمله دفاع از حقوق كودكاني كه از اين طريق متولد مي‌شوند آن‌ها حق دارند از نحوه تولدشان مطلع باشند همچنين مطالبي كه مانع از ازدواج محارم شود و بحث اهداي جنين بين اقوام مختلف ايراني و موضوع ارث فرزنداني كه از طريق اهداي جنين متولد مي‌شوند.
وي ادامه داد: در زمان حاضر 45 مركز درمان ناباروري در ايران فعالند و سال آينده مي‌توانند بين 30 تا 40هزار سيكل درمان ناباروري را انجام دهند. كه حدود 35 درصد آن‌ها موفقيت‌آميز است. هزينه درمان هر سيكل درمان ناباروري نيز حدود 5/1 ميليون تومان است كه تلاش مي‌كنيم بيمه‌ها اين خدمات را تحت پوشش قرار دهند.
منصوره موحدي دبير علمي چهارمين كنگره باروري و ناباروري ايران نيز به خبرنگار فارس گفت: ارتباط درمان‌هاي ناباروري با سرطان‌ها علت مصرف داروهاي هورموني، تدوين پروتكل و استانداردهاي درمان ناباروري براي مراكز درماني و هشدار دادن به اين مراكز براي رعايت اين استانداردها، مسائل مربوط به تشخيص ژنتيك قبل از لانه‌گزيني تخمك، بحث بلوغ تخمك در ازمايشگاه، استفاده از روش لاپاراسكوپي به جاي جراحي باز در درمان ناباروري، استفاده از سلول‌هاي بنيادي در اين نوع درمان‌ها و مسائل مختلف فقهي و حقوقي درمان‌هاي ناباروري از جمله مباحثي است كه در اين كنگره بررسي مي‌شود.
احمد حسيني دبير انجمن باروري و ناباروري ايران نيز گفت: ايران از نظر درمان ناباروري پا به پاي دنيا در حال حركت است و آخرين روش‌هاي نوين درمان ناباروري و حتي جديدترين تحقيقات آن از جمله فرضيه‌هاي مربوط به توليد اسپرم يا تخمك از طريق هدايت و رشد سلول‌هاي بنيادي در ايران در حال انجام است، كميت مراكز اين درمان‌ها نيز در حد مطلوب است فقط موضوع كيفيت درمان‌ها مطرح است كه يكي از اهداف اين كنگره تدوين استانداردهاي اين درمان‌هاست.
وي گفت: درمان ناباروري از جمله درمان‌هاي جديد در علوم پزشكي است به همين علت با خلأهاي قانوني و حقوقي زيادي در اين عرصه در كشور مواجهيم كه بايد حل شود. از جمله بحث‌هايي مربوط به ارث و هويت فرزند ناشي از اهداي جنين يا اهداي جنين از يك طايفه به طايفه ديگر و نيز مسائل شرعي و قانوني اهداي اسپرم كه بايد به مرور اين اقدامات حل شود.

  • نویسنده : یزد فردا
  • منبع خبر : خبرگزاری فردا